Aan de slag met FTP

Wij raden aan om FileZilla als FTP client te gebruiken

Op https://filezilla-project.org/kun je de Filezilla client gratis downloaden. Na installatie kun je er gelijk gebruik van maken.

Inloggen op de server met Filezilla

Er zijn veel ingewikkelde handleidingen te vinden op internet voor verschillende versies van Filezilla maar in feite is het heel eenvoudig (Zie afbeelding 1):

Bij ‘Host’ vul je de servernaam in waarop je in wil loggen, bij ‘Username’ vul je jouw DirectAdmin gebruikersnaam in, bij ‘Password’ vul je jouw DirectAdmin wachtwoord in, bij ‘Port’ vul je niks in, die laat je gewoon open, en daarna klik je op ‘Quickconnect’.

https://whatismyipaddress.com/hostname-ip Kom je er nog steeds niet uit? Stuur ons dan een e-mail met de vraag welk ip-adres je in Filezilla in moet vullen.

Bestanden uploaden downloaden of deleten

Het scherm van FileZilla heeft een overzichtelijke indeling (Zie afbeelding 2). In het hoofdvenster zie je:

In het bovenste deel van het scherm zie je o.a. de status van de verbinding links zie je bestanden op jouw computer (bestanden die je kunt uploaden) rechts zie je bestanden die al op de server staan (bestanden die je kunt downloaden) voortgang van de bestandsoverdracht (het upload-proces). Om bestanden naar de server te uploaden of van de server te downloaden kun je in de linker en de rechter bestandsverkenner (2 en 3 op afbeelding 2) de juiste folders selecteren. Vervolgens kun je gewoon bestanden van links naar rechts en van rechts naar links slepen. Als je bestanden wil verwijderen kun je ze gewoon selecteren en op delete klikken.

d7fb8c88d4117c81762310b769dc0157ec6dfd9d43dc7fc571e60b6e1ef43745e52433e108ac148e?t=60df2e77a105cfdbd249bf4f31876764