There was a problem loading the comments.

je website verhuizen

Support Portal  »  Helpdesk  »  Viewing Article

  Print
In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt bij het verhuizen van een website en welke opties je hebt om jouw website te verhuizen / laten verhuizen.

Een website verhuizen bestaat vaak uit 4 dingen:
 1. de domeinnaam verhuizen
 2. de bestanden verhuizen
 3. de database(s) verhuizen
 4. de e-mail verhuizen

Het verhuizen van domeinnamen houdt simpelweg in dat een domeinnaam van eigenaar (en eventueel van hostingpartij) wisselt. Dit is eigenlijk grotendeels administratief maar er komt ook een DNS wijziging bij kijken. Meestal kun je dit daarom het beste als laatste doen. (Hier kun je meer lezen over het verhuizen van een domeinnaam: https://support.ixl.nl/en/helpdesk/article/wat-komt-er-kijken-bij-een-domeinnaam-verhuizing) Wat er technisch moet gebeuren om te zorgen dat een website omgezet wordt naar een ander pakket is een heel ander verhaal. Jouw website verhuist dus niet automatisch mee wanneer je jouw domeinnaam verhuist.

Om te zorgen dat een
website naar een ander pakket verplaatst wordt en ondertussen niet
offline gaat moet de domeinnaam ook aangemaakt worden op het nieuwe pakket, en moeten de bestanden, databases, en mailboxen waaruit de website bestaat naar dat domein op het nieuwe pakket gekopieerd worden. In de tussentijd is het de bedoeling dat het oude pakket dus gewoon actief blijft, maar let op: voer geen veranderingen door tijdens de verhuizing! Kun je niet voorkomen dat er nieuwe orders geplaatst worden of nieuwe klanten geregistreerd worden tijdens het verhuizen, dan zul je waarschijnlijk de database nog een keer opnieuw moeten synchroniceren naderhand. Je kunt natuurlijk wel overwegen om even een "under construction" pagina op het domein te plaatsen.

Hieronder volgen 3 mogelijke manieren om jouw website te verhuizen:

Stappenplan voor het verhuizen van je websites m.b.v. een FTP programma:
 1. maak de domeinnaam die je wil verhuizen aan op het nieuwe pakket in DirectAdmin (https://support.ixl.nl/en/helpdesk/article/hoe-koppel-ik-een-domeinnaam-aan-mijn-hostingpakket)
 2. Kopieer alle bestanden in de public_html folder van de server waar de website nu nog staat, en plaats deze in de public_html folder op de nieuwe server. dit kan het makkelijkste met behulp van een FTP client zoals FileZilla (https://support.ixl.nl/en/helpdesk/article/aan-de-slag-met-ftp)
 3. Exporteer de database van de huidige website (zie: https://support.ixl.nl/en/helpdesk/article/importeer-of-exporteer-een-database) en importeer diezelfde database weer op de nieuwe lokatie.
 4. Synchroniceer je e-mail van de oude naar de nieuwe server m.b.v. een imap account in bijvoorbeeld gmail, outlook, of applemail. Dit doe je door de mailboxen op het nieuwe pakket aan te maken en dan eerst de oude hostnaam / servernaam in te stellen in het IMAP account en daarna de nieuwe hostnaam / servernaam. (En eventueel het nieuwe wachtwoord als dat afwijkt)
 5. Test eventueel met behulp van een aanpassing van je hosts file of alles correct werkt op het nieuwe pakket (https://support.ixl.nl/en/helpdesk/article/website-zonder-domeinnaam-bezoeken) (Deze stap kun je ook overslaan maar vooraf testen voorkomt vervelende verassingen als er toch iets niet correct overgezet zou blijken te zijn)
 6. Geef aan ons door dat alles overgezet is en dat wij de DNS van het domein kunnen aanpassen. Stond je domein bij een andere partij? Stuur ons dan ook meteen het verhuistoken van de domeinnaam.

Stappenplan voor het verhuizen van je website m.b.v. de Installatron:
 1. maak de domeinnaam die je wil verhuizen aan op het nieuwe pakket in DirectAdmin (https://support.ixl.nl/en/helpdesk/article/hoe-koppel-ik-een-domeinnaam-aan-mijn-hostingpakket)
 2. gebruik de Installatron om op het nieuwe pakket de website te importeren vanaf de oude server (Zie: https://support.ixl.nl/en/helpdesk/article/hoe-verhuis-ik-een-website-met-installatron)
 3. Synchroniceer je e-mail van de oude naar de nieuwe server m.b.v. een imap account in bijvoorbeeld gmail, outllok, of applemail. Dit doe je door de mailboxen op het nieuwe pakket aan te maken en dan eerst de oude hostnaam / servernaam in te stellen in het IMAP account en daarna de nieuwe hostnaam / servernaam. (En eventueel het nieuwe wachtwoord als dat afwijkt)
 4. Test eventueel met behulp van een aanpassing van je hosts file of alles correct werkt op het nieuwe pakket (https://support.ixl.nl/en/helpdesk/article/website-zonder-domeinnaam-bezoeken) (Deze stap kun je ook overslaan maar vooraf testen voorkomt vervelende verassingen als er toch iets niet correct overgezet zou blijken te zijn)
 5. Geef aan ons door dat alles overgezet is en dat wij de DNS van het domein kunnen aanpassen. Stond je domein bij een andere partij? Stuur ons dan ook meteen het verhuistoken van de domeinnaam.

  Stappenplan voor het verhuizen van je website m.b.v. onze verhuisservice:
  1. Plan met ons in dat wij de verhuizing voor je uitvoeren. Om de verhuizing door ons te laten uitvoeren zul je akkoord moeten geven voor een factuur op nacalculatie tegen ons gebruikelijke uurtarief.
  2. Lever ons de wachtwoorden van de mailboxen aan van de domeinen die verhuisd moeten worden, of pas even tijdelijk de wachtwoorden aan zodat we ze allemaal met hetzelfde wachtwoord kunnen synchroniceren. En stuur ons ook meteen de vershuistokens van je domeinnamen.
  3. Test eventueel met behulp van een aanpassing van je hosts file of alles correct werkt op het nieuwe pakket (https://support.ixl.nl/en/helpdesk/article/website-zonder-domeinnaam-bezoeken) (Deze stap kun je ook overslaan maar vooraf testen voorkomt vervelende verassingen als er toch iets niet correct overgezet zou blijken te zijn)
  4. Geef aan dat alles akkoord is zodat we de DNS van je domein kunnen aanpassen.

  Related Articles

  © iXL Hosting