There was a problem loading the comments.

Een premium domeinnaam, wat is dat?

Support Portal  »  Helpdesk  »  Viewing Article

  Print
Als je ergens de term "premium domein" hoort dan kun je je afvragen wat daarmee bedoeld wordt? Premium domeinnamen worden weleens zo genoemd omdat het om hele gewilde domeinnamen gaat waar je meer voor moet betalen dan er normaal gesproken voor zo'n domeinnaam betaalt zou moeten worden. De registry van een bepaalde domeinextensie (of TLD) bepaalt welke domeinnamen met die extensie als 'Premium' domein gezien worden en welke prijzen daarbij gehanteerd worden. Hier hebben wij geen invloed op.

Twee soorten Premium Domeinnamen

Je kunt de 'Premium' domeinen in twee soorten onderverdelen:
  • Domeinnamen met een hele populaire en generieke naam, zoals vakantie.nl of groceries.com, die al jarenlang geregistreerd zijn. Deze domeinen hebben al een grote reputatie opgebouwd en zijn bij een verkoop heel veel geld waard.
  • Domeinnamen binnen de range van nieuwe gTLD's met een bedrijfsnaam of een generiek woord die nog niet eerder geregistreerd zijn maar waarvan te verwachten valt dat de waarde na registratie snel zal stijgen. Bijvoorbeeld: gold.watch of healthy.club
In dat laatste geval zal het register dat de extensie aanbiedt een veel hogere prijs hanteren dan bij de oudere TLD's het geval is.

Voldoet een domeinnaam aan de volgende voorwaarden? Dan is de kans groot dat het een premium domein is:
  • Kort en krachtig
  • Makkelijk te onthouden
  • Eenvoudig te spellen
  • Heel algemeen (generiek)
  • Gerelateerd aan een bekend product of bedrijf
  • Dezelfde taal als de bijbehorende extensie (TLD)
  • Gelijk aan een plaatsnaam of bekende locatie

Jouw droom-domeinnaam is al bezet...

Dat een premium domeinnaam duurder is is natuurlijk vanwege het feit dat er veel meer geld mee te verdienen valt. Vindbaarheid in de zoekmachines is nu eenmaal veel geld waard! Sommige premium domeinen zijn honderden of soms wel duizenden euro's waard en komen bovendien zelden vrij ter registratie. Mocht je je zinnen op een premium domein gezet hebben dat al geregistreerd is dan kun je altijd contact proberen te zoeken met de eigenaar om te kijken of deze het domein wil verkopen, maar hou er rekening mee dat het je geld zal gaan kosten!

Wil je weten of jouw domeinnaam een 'Premium' domeinnaam is? Neem dan contact met ons op per e-mail via sales@ixlhosting.nl.

Related Articles

© iXL Hosting