There was a problem loading the comments.

Wat is het verschil tussen FTP, FTPS en SFTP?

Support Portal  »  Helpdesk  »  Viewing Article

Wanneer je bestanden wilt verplaatsen van je computer naar de server of andersom dan praten we meestal over het gebruik van FTP. Maar misschien heb je ook wel eens iemand over FTPS of SFTP horen praten en die termen lijken verwarrend veel op elkaar! Hieronder lees je wat het verschil is en waar je op moet letten als je ermee aan de slag gaat.

FTP (File Transfer Protocol)

Het FTP protocol wordt al sinds 1971 gebruikt om bestanden tussen computers en servers uit te wisselen via internet. Alle computers met een regulier besturingssysteem kennen het FTP protocol en dat heeft ervoor gezorgd dat FTP overal ter wereld vrij snel de standaard geworden is.


Voor het maken van een FTP verbinding heb je 3 dingen nodig:
  • Een gebruikersnaam
  • Een wachtwoord
  • Een servernaam
Oorspronkelijk moest je ook altijd een poortnummer invullen. - meestal poort 21, de standaard poort voor FTP - maar tegenwoordig kun je vaak een snelle verbinding opzetten en wordt automatisch de juiste poort geselecteerd. Maar ondanks dat je een wachtwoord en gebruikersnaam moet invullen is FTP van zichzelf nog niet heel veilig. Dat komt omdat alles – ook de wachtwoorden - via het FTP protocol verstuurd wordt als leesbare tekst; oftewel onversleuteld / zonder encryptie. Daarom wordt tegenwoordig vrijwel altijd gebruik gemaakt van SFTP of FTPS.

FTPS (File Transfer Protocol over SSL)

FTPS is eigenlijk precies hetzelfde protocol als FTP maar de gegevens zijn daarnaast ook nog versleuteld m.b.v. het TLS protocol (vroeger was dit SSL). Doordat de bestanden en wachtwoorden versleuteld verstuurd worden is FTPS veel veiliger dan FTP terwijl het nauwelijks trager is.

SFTP (SSH File Transfer Protocol)

SFTP maakt ook gebruik van versleuteling via TLS maar in tegenstelling tot FTP en FTPS wordt de verbinding tussen de computers / servers op een hele andere manier opgezet: niet via FTP maar via het SSH protocol. Daarbij worden SSH keys gebruikt als verificatie. Als gebruiker merk je niet veel verschil met FTP behalve dat je hiervoor normaal gesproken poort 22 (de standaard poort voor SSH) moet gebruiken en dat de hostnaam met sftp:// begint. Wil je SFTP gebruiken dan kan dat niet met zelf aangemaakte FTP users; een SFTP-verbinding gebruiken is alleen mogelijk met de login gegevens van de hoofdgebruiker van het pakket. Hier lees je meer over hoe je SFTP kunt gebruiken.

Welk protocol moet je kiezen?

Het is dus altijd veiliger om SFTP of FTPS te gebruiken. Veel mensen hebben tegenwoordig een voorkeur voor SFTP omdat dit het nog veiliger is en tegenwoordig soms ook heel snel, maar de meeste van onze klanten vinden FTPS gebruiksvriendelijker daarom raden wij dit in eerste instantie vaak aan, maar op de meeste servers bieden we beide mogelijkheden aan. Met de QuickConnect verbinding van de nieuwe FileZilla is het heel makkelijk om een FTPS verbinding op te zetten. Als je daarbij geen poortnummer invult dan kiest FileZilla namelijk standaard voor een FTPS verbinding.
Did you find this article useful?  

Related Articles

  1. Ik zie geen imgstore map via FTP, wat klopt er niet?
  2. Hoe maak ik een FTP account aan?
  3. WHM FTP account aanmaken
© iXL Hosting