Website zonder domeinnaam bezoeken

Het hosts-bestand is een bestand op je computer waarmee je hostnames (zoals het adres van je website) naar een IP-adres kan verwijzen. Je kan hiermee afdwingen dat je bij het bezoeken van een domeinnaam op een andere server uitkomt dan waar de domeinnaam in werkelijkheid naar verwijst. Dit is tijdens het verhuizen van een website dan ook de ideale oplossing om deze op de nieuwe server te testen!
Je kunt een domeinnaam via het hosts-bestand aan een IP-adres koppelen door er regels als de onderstaande in te plaatsen. Hierbij vervang je het IP-adres 1.2.3.4 door het IP-adres van de server waar je je website naar wil verhuizen.
Dit IP-adres kan je terugvinden in het DNS management van je hostingpakket of server. Daarnaast vervang je “jouwdomeinnaam.nl” door je eigen domeinnaam.

1.2.3.4 jouwdomeinnaam.nl www.jouwdomeinnaam.nl

Wanneer je een hostingpakket hebt afgenomen maar (nog) niet beschikt over een domeinnaam, kun je zo door een eenvoudige aanpassing toch gewoon je website bezoeken.

Windows:

• Zoek in Windows naar Kladblok (via Start) of gebruik de Windows Host File Editor
  • Klik met de rechter muisknop op Kladblok en kies voor Als administrator uitvoeren.
  • Klik in Kladblok op Bestand en kies voor Openen.
  • Vul bij bestandsnaam C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts in en klik op Openen.
  • Vul nu het IP-adres van de server en je domeinnaam in. (zie onderstaande afbeelding)
  • Klik op Bestand en kies voor Opslaan.
b8e6b2f4320a728ebb6dce99337adbfb94faf728982ed09ba62d660bba7ffac9addd43599a89a767?t=ea5b0498f5c8ec321e3bd2cc9cc2911b
Vergeet de regels niet weer te verwijderen zodra de verhuizing afgerond is!

Mac OS

• Open Terminal (via Spotlight) of via Applicaties –> Utilities –> Terminal
  • Voer de code sudo nano /private/etc/hosts in en druk op Enter.
  • Vul je wachtwoord in en druk op Enter. Het klopt dat er geen tekens op beeld verschijnen.
  • Vul het IP-adres en je domeinnaam in
  • Sla het bestand met de toetsencombinatie Control + O.
  • Sluit het bestand af met de toetsencombinatie Control + X.
Als je de wijziging uit wil schakelen dan plaatst je voor de
toegevoegde regel een ‘#’ teken en voert je opnieuw de regel
‘dscacheutil -flushcache’ uit.

Linux

• Open Terminal
  • Voer de code sudo nano /etc/hosts in en druk op Enter.
  • Vul je wachtwoord in en druk op Enter. Het klopt dat er geen tekens op beeld verschijnen.
  • Vul het IP-adres en je domeinnaam in
  • Sla het bestand met de toetsencombinatie Control + O.
  • Sluit het bestand af met de toetsencombinatie Control + X.
Vergeet de regels niet weer te verwijderen zodra de verhuizing afgerond is!

Ik krijg een foutmelding dat de website niet veilig zou zijn!

Doordat jouw website officieel nog niet naar een domeinnaam op deze server verwijst zal er geen SSL certificaat op zitten. Hierdoor krijg je bij je bezoek aan de website waarschijnlijik van je browser te horen dat de website onveilig is. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
f5c131ff7646550399527591f2868a386aad0c4b8973279a27f69f78b2605318ae7988811dfc9902?t=57b4a6baf4927991eb578f49b0378c23
Dit is te verwachten en volkomen verklaarbaar. Je kunt hier dus rustig op "Advanced" klikken en dan doorklikken naar de website.

Hoe weet ik dat ik de website nu op de juiste server aan het bekijken ben?

Als je je website aan het verhuizen bent of een nieuwe website aan het bouwen bent op een nieuw pakket terwijl je je website al ergens anders live hebt draaien kan deze oplossing ook heel goed van pas komen. Maar hoe moet je dan weten dat je niet nog naar de verkeerde website zit te kijken?
Hier zijn 3 manieren waarop je dat kunt controleren:
  • Je kunt de domeinnaam pingen om het ip-adres van de server te bekijken.
  • Je kunt gebruik maken van een plugin/addon in je browser die het ip-adres laat zien van de server van de websites die je bezoekt.
  • Je kunt een bestand aanmaken in de public_html folder op het nieuwe pakket met bijvoorbeeld de naam “test.html” en daarin een tekst plaatsen met bijvoorbeeld “Dit is de correcte server!” Als je dan naar [jouwdomeinnaam.nl]/test.html gaat en je krijgt die tekst te zien dan weet je dat jouw aanpassing van het hosts bestand gelslaagd is.

Tools