There was a problem loading the comments.

zoekmachines en links

Support Portal  »  Helpdesk  »  Viewing Article

  Print
Hoewel Zoek Machine Optimalisatie (SEO in het engels) eigenlijk niet ons vakgebied is zijn er wel wat algemene dingen over te vertellen. Zoekmachines doen namelijk altijd moeite om op een logische en eerlijke manier te beoordelen hoe hoog een website in de zoekresultaten zou moeten verschijnen. De manier waarop ze dat beoordelen wordt steeds geavanceerder maar sommige  basisprincipes blijven hetzelfde.
We proberen hier zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag wat het plaatsen van links met de reputatie van jouw website doet.

Dus wat vindt een zoekmachine van links?

Op internet is hier niet altijd een duidelijk eenduidig antwoord op te vinden. Maakt het uit of het heel veel links zijn? Of maakt het uit of het links zijn die naar dezelfde server of ip-range verwijzen? Misschien heb je ergens gelezen dat je nooit links naar je eigen website moet plaatsen of naar websites op hetzelfde hostingpakket? Uiteindelijk hangt het vooral af van de meerwaarde van de links en de reputatie van de websites waar je naar linkt. De mensen die zeggen dat het negatief is om links vanaf eenzelfde ip-adres te hebben die praten dan meestal over een situatie waarin een website eigenaar heeft geprobeerd de score van zijn websites te boosten door een heel netwerk van linkjes binnen al zijn websites te bouwen. We hebben het dan over een niet-organisch-netwerk van links zonder toegevoegde waarde waarmee een heel stel websites dat nog vrijwel geen reputatie opgebouwd heeft met elkaar verbonden is. Vooral eind jaren 90 / begin 2000 (rond de opkomst van google) waren website beheerders heel fanatiek bezig zoveel mogelijk links van en naar hun sites te plaatsen. Op dat moment kon je je website daarmee namelijk echt een boost geven in de zoekresultaten van google! Inmiddels wordt dat soort gedrag allang niet meer door de zoekmachines beloond want een hoeveelheid links zegt an sich weinig over de kwaliteit van een website.

Spelregels bij het plaatsen van links:

Ook al zijn er regelmatig veranderingen in de algoritmes van google - een paar dingen blijven steeds hetzelfde:
  • Als je linkt naar iets met toegevoegde waarde voor de bezoekers van de site en als het om een website met een goede reputatie gaat dan kan het eigenlijk nooit kwaad om te doen. In zo'n geval maakt het helemaal niks uit of de website in jouw beheer is, op dezelfde server staat of zelfs binnen hetzelfde pakket.
  • Als je een enkele keer alleen linkt vanwege de linkbuilding en de link dus initieel geen meerwaarde heeft voor bezoekers dan zul je er weinig voordeel aan hebben maar kan het ook weinig kwaad.
  • Als je linkt naar een site met een slechte reputatie dan zal jouw site er waarschijnlijk iets slechter door scoren.

Kortom eventuele links die je op jouw site plaatst zullen om te beginnen al niet zo heel zwaar meetellen - de invloed ervan is vaak niet bijzonder groot - en zolang het er niet overdreven veel zijn en je niet naar een website linkt met een slechte reputatie hoef je je absoluut geen zorgen te maken.

Echte meerwaarde voor je bezoekers!

Zolang je bovenstaande regels in de gaten houdt bij het plaatsen van links kun je niet echt de fout in gaan. Maar wat vele malen belangrijker is voor je zoekmachinoptimalisatie is proberen te zorgen dat mensen jouw linkjes delen. Wanneer items van jouw website gedeeld worden door andere mensen wordt dat als een belangrijkere indicator gezien dat de informatie op jouw website gewaardeerd wordt door bezoekers. Dit weegt veel zwaarder dan de linkjes die door jou als eigenaar van de website op de site geplaatst worden.
Je ziet wel al een tijd dat ook met reviews en likes gesjoemeld wordt, en er zitten ongetwijfeld nog interessante wijzigingen aan te komen in de algoritmes van zoekmachines, maar uiteindelijk is de gulden regel waarschijnlijk dat meerwaarde beloond wordt.

Related Articles

© iXL Hosting